Thursday, May 31, 2012

Apa Kata Mereka Sistem Pendidikan Malaysia 29/5/2012

Thursday, May 24, 2012

PTPTN Vs Subsidi.


petikan dari mofaz fj


Antara matlamat PTPTN ditubuhkan pada tahun 1997 adalah untuk membolehkan sehingga 50% pelajar lepasan sekolah menengah meneruskan pengajian di universiti. Dan aku memang ingat tahun 97-98 tu la ekonomi kita gawat dan kerajaan terpaksa membatalkan penghantaran pelajar kita keluar negara, malah ada yang dipanggil pulang untuk menyambung pengajian di Malaysia. Pelajar tajaan Mara yang dah siap sedia nak ke luar negara akhirnya ditempatkan di IPTS tempatan seperti MMU, Uniten dan UTP pada masa tu.

Jumlah calon SPM 2010 ialah 467,970 dan STPM pula seramai 53,670 orang, jumlah = 521,640 pelajar. Jumlah yang memohon ke IPTA sekitar 140,000 orang tetapi IPTA hanya mampu menerima 60,000 pelajar baru setiap tahun, hanya 11% daripada jumlah pelajar lepasan sekolah. Ramai pelajar IPTA yang memohon untuk kursus tertentu 
terpaksa meneruskan pengajian mereka dalam bidang yang berlainan kerana tempat yang sangat terhad. Contohnya memohon Ijazah Perakaunan tetapi yang ditawarkan pula ialah Ijazah Perhutanan. Ada yang menerima kursus yang ditawarkan itu kerana tak mampu belajar di IPTS disebabkan yuran yang tinggi. Pelajar yang mampu pula berpindah ke IPTS, kalau minat multimedia ke MMU, kalau electrical ke Uniten, kalau chemical ke UTP, dan sebagainya.

60,000 pelajar di 20 buah IPTA ni menerima kira-kira 90% subsidi untuk yuran pembelajaran. Contohnya kos pengajian setahun untuk ijazah kejuruteraan elektrik di UPM = RM22,467.. untuk 4 tahun pengajian = RM89,868. Pelajar hanya perlu membayar RM9,408 atau 10% daripada jumlah yuran tersebut.

Untuk mencapai sasaran 50%, baki 39% lagi lepasan SPM & STPM bersamaan 203,400 pelajar perlu ditempatkan di universiti juga. USM antara IPTA terbesar di Malaysia dan hanya mampu mengambil 4,000 pelajar baru setahun. Bermakna, jika semua pelajar ini mahu ditempatkan di IPTA, kerajaan perlu membina kira-kira 50 lagi universiti sebesar USM!

Mengikut data 2010, terdapat 476 IPTS yang berdaftar, namum hanya 73 bertaraf kolej universiti dan keatas. Jumlah pengambilan pelajar di IPTS adalah kira-kira 160,000 pelajar setahun dan sebahagian besar dari angka tersebut adalah dari IPTS yang bukan bertaraf universiti.

Setelah dicampur IPTA & IPTS, 40,000 lagi daripada target 50% itu masih gagal ke universiti / kolej. Dengan wujudnya bandar pendidikan EduCity@Iskandar di Johor kelak mungkin dapat mengatasi masalah ini dan mencapai target 50%, tetapi secara logiknya angka 40,000 pelajar itu memerlukan 10 buah universiti sebesar USM yang mempunyai beberapa cawangan seluruh Malaysia.

IPTS dibina untuk membolehkan lebih ramai pelajar mendapatkan pendidikan yang lebih tinggi selepas SPM & STPM. Seperti yang saya nyatakan, jika kerajaan inginkan 50% lepasan sekolah masuk ke universiti, kerajaan perlu membina 50 lagi USM dan ini memerlukan modal yang sangat besar untuk membina prasarana dan membayar kos pentadbiran dan penyelenggaran setiap tahun.

PTPTN membolehkan lebih ramai lepasan SPM & STPM belajar dan menampung kos sara hidup di IPTA & IPTS. secara kasar, ramai ibu-bapa yang mungkin tidak mampu menampung kos sara hidup anak mereka di universiti. Jika gaji ibu-bapa setakat RM2000 sebulan, mungkin susah nak beri RM300-400 sebulan kepada anak di universiti kerana anak yang lain masih bersekolah.

Jika PR menang dan mentadbir Malaysia, mereka berjanji memberikan pendidikan universiti percuma malah akan memberikan juga RM5000 setahun sebagai wang sara hidup. Mereka turut menyatakan akan memberi faedah yang sama kepada pelajar IPTS. Jika kita masih mengekalkan target 50% lepasan sekolah masuk ke universiti dan setiap kursus memerlukan RM20,000 setahun termasuk sara hidup, untuk 250,000 pelajar memerlukan RM5b. Itu baru satu batch setahun.. dalam tahun yang sama ada 4 batch (pelajar tahun 1-4), maka kos setahun ialah RM20b... itu baru yuran yang RM15,000 setahun, kalau bidang perubatan, yuran adalah lebih dari RM20,000 setahun dan pengajian mengambil masa 6 tahun.

Fakta dan perbandingan yang digunakan oleh Rafizi tu kurang tepat. Jangan guna Finland sebagai perbandingan sebab rakyat Finland sekadar 5juta orang, sama macam Singapore je. Rakyat Malaysia ada 28juta dan lepasan SPM & STPM sahaja ada lebih setengah juta. Adakah Finland memberikan pendidikan percuma kepada sebegini ramai? tidak! jumlah pelajar universiti di Finland dalam satu-satu tahun sekitar 300,000 orang sedangkan kita ada berjuta. Dan kenapa Rafizi guna RM untuk perbandingan cukai pendapatan? Ramai ke yang dapat gaji RM di Finland? dan kenapa gunakan income tax rate yang tertinggi? saya berpendapat memang wajar kerajaan mengenakan cukai yang tinggi pada orang yang bergaji lebih 200,000 setahun. Untuk perbandingan yang lebih jelas, gunakan pendapatan perkapita (GDP/PPP) sebagai purata dan rujukan cukai. PPP di Finland adalah 30,250 Euro dan kadar cukai untuk nilai tersebut adalah 17.5%. Itu belum termasuk 'social security tax', dan VAT untuk setiap barangan yang anda beli pada kadar 23%, barang makanan pun perlu bayar VAT 13% di Finland. PPP di Malaysia pula ialah RM49,000 dan cukai yang perlu dibayar berjumlah RM3205 atau hanya 6%. Jauh bezanya kan?

Jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan untuk minyak ialah RM20b dan ia lebih-kurang 15% perbelanjaan negara setahun. Jika ditambah RM20b untuk subsidi pendidikan seperti yang saya gambarkan di atas, maka jumlah subsidi yang menyamai 30% bajet kerajaan itu adalah sesuatu yang tidak wajar. Sebenarnya, saya tidak suka sistem 'blanket subsidy' yang boleh dinikmati oleh sesiapa tanpa mengira kemampuan kewangan seperti ini. Yang kaya memandu kereta 2000-3000cc tapi yang miskin guna kapcai 70cc sahaja. setiap kali mengisi minyak 50liter, yang kaya dapat 'menikmati' subsidi RM55, tapi si miskin yang hanya guna 3-4liter hanya 'menikmati' subsidi RM4. Tidak keterlaluan jika saya katakan subsidi sebegini hanya menguntungkan yang kaya. Lupuskan subsidi minyak dan berikan bantuan RM1000-2000 kepada keluarga berpendapatan rendah dan miskin. Jumlah bantuan itu masih jauh lebih rendah daripada jumlah subsidi petrol saban tahun.

Begitu juga tentang subsidi pendidikan tinggi ini... jika diberikan sahaja tanpa sebarang syarat, dikhuatiri kualiti graduan akan merosot. lihat sahaja berapa ramai yang corot dalam PMR dan SPM. Saya lebih setuju sekiranya bantuan asal diberikan dalam bentuk pinjaman dan ditukar kepada biasiswa untuk pelajar yang lulus cemerlang, sepertimana sistem yang digunakan oleh PTPTN pada masa ini. Untuk menambahbaik sistem ini, mungkin pinjaman boleh diberi dengan 0% interest dan bayaran balik dikurangkan mengikut pencapaian gred-gred tertentu.





note : aku yakin akan byk masalah chain reaction akan berlaku jika ia dibuat. i'm talking from the perspective of economy. aku pun accountant gak..

Sunday, May 20, 2012

Special from my wife

Balik dari seminar tadi, sampai2 rumah, wife aku dah siapkan mkn special utk aku.. Nyum2 sedapnye..









- Posted using BlogPress from my iPad

Heading to Full Convergence 2015.

Finally the 2 days seminar on MFRS have ended. J. Selvarajah explain in full length on the changes and effect of the adoption of the new standards. Starting 2015, no more PERS guys..












- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, May 16, 2012

BERSIH Protest in London (An Evening with Najib)

Are we Malaysian really that low? Are we Malaysian have degraded our morale values?
Learn to respect others and others will respect you..
to me whatever reason it maybe they should act in this uncivilized way..
Use the election to express your vote instead of barking like an idiot & at the same time humiliating Malaysia in other countries.

enough is enough..


Tuesday, May 15, 2012

Productivity Future Vision



will i be alive to experience this?

Monday, May 14, 2012

the most amazing season in Premier League history

Well you said it.. Although my beloved team lost the title last night.. I'm still amaze & mesmerize by the game yesterday night. It really give me shocking heart & goosebumps... I watched the MC vs QPR most rather than MU game (which is dull). N i must say the game was filled with emotional. MC really go for it & QPR also fight for (as to avoid relegation). And the title chase goes until the very last second of the game. N MC triumph over it. 2 goals in added time seal the title.. I must admit Manchester City is better the most deserve it..

Congrats to you MC... Now that mark the end of EPL for the season with the most amazing season in history..


- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, May 13, 2012

Sunday

Sunday, the most relaxing day ever.. Hari ini bawak raziq g swimming.. Suka betol dia.


















Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, May 10, 2012

Wat i do last week













- Posted using BlogPress from my iPad

Hong Kong Trip

Hong Kong Trip by az_red
Hong Kong Trip a photo by az_red on Flickr.

lama sudah tak berphotography... work & commitment tie me in...

Ignorance of Law??

KUALA LUMPUR: A lawyer yesterday became the second person to be charged in relation to the Bersih 3.0 rally that took place more than a week ago.

Read more: Lawyer second person charged over Bersih rally - General - New Straits Times http://www.nst.com.my/nation/general/lawyer-second-person-charged-over-bersih-rally-1.82302#ixzz1uQwEeXZT



[source : nst]

what will you say if someone with high knowledge and education of the law disregard the law itself? can you say it is an ignorance of law?

can a knowledgeable lawyer disregard the law, furthermore that person is also a disciplinary committee members of a professional bodies?

Does his action shows that he is discipline? professional? abide by law? 

i am not a lawyer, just a simple accountant. we also have law to follow. if we (claim to be a professional practitioner) did not follow a written law. how does we expect people without knowledge to follow too?

Yes, yes , yes.. i know, not guilty until proven.. yes you make your point.. you have all the rights to argue..

what my point here is morality, integrity and professionalism.  

i make my point, and i rest my case...


Wednesday, May 9, 2012

antara pelajaran, ptptn & politik










"KUALA LUMPUR - Lebih 300
mahasiswa menyertai demonstrasi di ibu negara petang ini menuntut pemansuhan
skim pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).


Kumpulan
mahasiswa itu, sebelum berhimpun di Dataran Merdeka, berkumpul di kawasan Masjid
Jamek dan kemudian di pekarangan Kompleks Sogo, Jalan Tuanku Abdul Rahman
sekitar jam 2.30 petang mendengar ucapan beberapa pemimpin pelajar dan pemimpin
PKR termasuk Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua, masing-masing Naib Presiden parti
itu.


Mereka
berhimpun di Dataran Merdeka menuntut respons daripada pihak kerajaan mengenai
tuntutan mereka agar skim pinjaman PTPTN dimansuhkan... seterusnya"





aku tau
isu ni dah lame dah lapuk.. dekat sebulan dah.. tapi saje ngade2 jugak aku nak
ngomen kat sini sbb aku ni gatal tgn sgt nak menaip.. same le mcm mahasiswa2 yg
terbabit yg same gatal tangan timbul isu yang pada hemat aku lah no issue.. 













teringat
aku zaman dulu2 waktu aku belajar kat uitm dulu.. ptptn ni mmg le sgt ditunggu2
oleh budak2 u.. bile ade je jerit "PTPTN MASUK!!" nahh satu kolej
lari g ATM nak check duit masuk.. punye la gembira gile duit ptptn masuk, cukup
ujung minggu terus g town joli sakan, beli handset la (zaman dulu takde
tablet).. perkara yang normal setiap semester aku tgk. biasalah darah muda dpt
pegang duit banyak2 ribu2.. mane nak tahan...





ok cukup
zaman silam.. aku pelik la budak2 semua ni.. terutamanya kaum aku sendiri..
senangnya hidup zaman skrg ni.. pinjam duit, pastu nak suruh mansuh sebab tak
nak bayar.. wahh senangnya gitu.. kalau mcm tu aku nak wat gak la NGO ape
bagai, ajak join ramai2, sape ade loan kete, loan rumah, loan peribadi ngan
bank jom kita wat himpun tuntut mansuh semua loan ni.. kasi free je la.. boleh
tak mcm tu?





Come la
guys.. nothing is free la... ko ckp nak free education?? come on la.. kalau la
semua diberi free, manusia akan hilang rasa tanggungjawab.. dah free kalau fail
pun xpe la kan..
nnt blajo la lagi.. free kan...
anytime boleh amik lagi paper.. (faham tak situasi) 





aku pun
pinjam ptptn, dah abis bayar pun semua utang aku.. aku pinjam pun xfull.. sbb
aku tau mane tahap kemampuan aku.. aku pinjam pun sbb nak buat modal beli
laptop utk senang buat assigment.. ptptn bagi RM7,000 kat aku, RM3,000 beli
laptop, lebih simpan ASB... abis aku blajo.. aku bayar sampai abis.. takde
masalah pun kat aku? dah pinjam bayor la balik.. org lain pun nak guna duit tu
nak tuntut ilmu..


ape pun
issue ptptn ni senang je.. yang korang nak bising2 sgt apesal.





PTPTN
bukannya wajib diambil sebagai syarat masuk U.
kalau dah taknak bayar jgn la amik.. kalau dah amik tu belajar la rajin2.. nnt
dpt score power, convert la jadi biasiswa.. ini belajar pun hampeh.. nak perjuangkan
isu yg ntah apa2.. 





apa pun
aku tgk isu ptptn ni hanyalah sebagai political mileage utk pihak2
tertentu.. ingat lah, jgn sampai tergadai bangsa.. sbb walaupun kita besar tapi
belum tentu kita kuat.. agak2 kalau PTPTN ni mansuh siapa yg akan paling rugi
ye? PM? UMNO? BN? PKR? DAP? PAS?...





PTPTN =
Pelajaran, but not politics.

NEX 7?




ader terlintas my next camera (if i want to replaced my dslr a380) adalah this monster NEX7... light and compact.. interchangeable lagi lens dia..

  • 24MP APS-C CMOS sensor (shared with the SLT A-77 and A-65)

  • ISO 100-16000 (100-1600 in Auto)

  • Built-in 2.4M dot OLED EVF with eye sensor

  • Electronic first-curtain shutter (cuts response time from 100ms to 20ms)

  • 'AVCHD Progressive' 1080p60 HD movie recording with built-in stereo mic



here is its review.
ape yg best sony ni.. even lens dari A mount boleh fit dkt E mount ni just guna adapter ni ha









a powerful 24MP combine with my ever beautiful sal16105.. pergh.. cantik punye... but this monster came with monster price also laa.. $$$$$..





just to tease you what it is like when you mount this monster with a white beast...









damm so beautiful
[source]

SIII





added to one of my wishlist... coming in june.. more info view here
[source]

Gud morning

Saje nak share.. Suke benar tgk tv...


- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, May 3, 2012

Time to start back

Rasanya dah masa utk aktif balik dlm blogging ni.. Hopefully xhangat2 taik ayam je la... Lets enjoy a piece of puff